Συμβουλή # 1 Μην φοράτε κάθε μέρα το ίδιο ζευγάρι παπούτσια

Τα παπούτσια σας χρειάζονται ένα ρεπό. Αν θέλετε τα δερμάτινα παπούτσια σας να διαρκέσουν περισσότερο, μην τα φοράτε για δύο συνεχόμενες ημέρες.

 

Συμβουλή # 2 Συντήρηση

Σας συνιστούμε να καθαρίζετε τα παπούτσια σας σε τακτική βάση, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης τους. Η μέθοδος καθαρισμού εξαρτάται από το υλικό του υποδήματος. Το δέρμα μπορεί να γυαλιστεί και να προφυλακτεί με μια λοσιόν η οποία εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα με ένα μαλακό πανί (βλ. παρακάτω βήματα).

Στίλβωση παπουτσιών με λείο δέρμα

1. Καθαρίστε τα παπούτσια με καθαριστικό δέρματος για να απομακρύνετε τη βρωμιά από την επιφάνεια. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε  οποιονδήποτε τύπο προϊόντος καθαρισμού που περιέχει οξύ ή απορρυπαντικό, γιατί και τα δύο αυτά συστατικά καταστρέφουν το δέρμα και γερνούν το παπούτσι. Όταν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε σαπούνι γλυκερίνης και νερό για καλύτερο καθαρισμό. Βεβαιωθήτε ότι  ξεπλύνατε καλά το σαπούνι. Τα υπολείμματα σαπουνιού βλάπτουν το δέρμα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό - καταστρέφει τα φυσικά έλαια. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα κατάλληλο σαπούνι για δέρματα για τον καθαρισμό.

2. Χρησιμοποιήστε conditioner για το δέρμα να μαλακώσει. Όταν το δέρμα είναι ακόμα ελαφρώς υγρό και μετά από ένα καλό καθάρισμα, απλώστε ένα βελτιωτικό προϊόν δέρματος, για να αποκαταστήσει τα φυσικά έλαια του δέρματος. Συστήνουμε μαλακτικό ή οποιοδήποτε καλό conditioner με λανολίνη. Αφήστε τα καθαρά πλέον υποδήματά σας να στεγνώσουν για 24 ώρες. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε καλαπόδια έτσι ώστε τα παπούτσια σας να διατηρούν το σχήμα τους. Αργότερα, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιο βερνίκι ή κερί για γυάλισμα.

3. Χρησιμοποιήστε κερί ή κρέμα για το γυάλισμα των παπουτσιών σας. Βεβαιωθείτε ότι το γυαλιστικό ταιριάζει στα παπούτσια σας. Χρησιμοποιήστε μια κρέμα χρώματος ελαφρώς πιο ανοιχτού από το χρώμα του παπουτσιού σας για να καλύφθουν οι γρατσουνιές. Για τα παπούτσια με άλλα χρώματα καλύτερα να τα έχετε μαζί σας όταν αγοράζετε τέτοια κρέμα. Η στιλβωτική κρέμα ενυδατώνει το δέρμα, το διατηρεί ευέλικτο, και επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει. Το γυαλιστικό με κερί γυαλίζει το δέρμα καλύτερα από την κρέμα, αλλά σφραγίζει το δέρμα και του προκαλεί ξήρανση. Αποφύγετε το υγρό γυαλιστικό, αν και δίνει πολύ γρήγορα λάμψη στα παπούτσια σας μπορεί να ξηράνει και να σπάσει το δέρμα. Μπορείτε να εφαρμόσετε το βερνίκι με ένα μαλακό, καθαρό πανί στίλβωσης (π.χ. παλιές κάλτσες) Τυλίξτε τη γωνία του υφάσματος γύρω από το δείκτη και το μέσο δάχτυλό σας, περιστρέψτε το υπόλοιπο του υφάσματος για να σφίξετε το ύφασμα γύρω από τα δάχτυλά σας και κρατήστε το υπόλοιπο στην παλάμη του χεριού σας.Αν χρησιμοποιείτε βούρτσα, θα χρειαστείτε διαφορετική για κάθε χρώμα γυαλιστικού που χρησιμοποιείτε.

4. Αφήστε τα παπούτσια να στεγνώσουν (περίπου 10 λεπτά), και μετά βουρτσίστε με μια βούρτσα γυαλίσματος ή ένα μαλακό καθαρό πανί για να δώσετε λάμψη στα παπούτσια σας.

5. Για την στεγανοποίηση των παπουτσιών σας, ένα προστατευτικό σπρέι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος προστασίας τους από νερό, χιόνι, λάσπη, και άλλα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα παπούτσια σας είναι να καθαρίσετε το δέρμα με ένα υγρό πανί, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο σπρέι προστασίας. Ψεκάστε τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε ανά τακτά διαστήματα.Το λάδι βιζόν θα αδιαβροχοποιήσει και θα διατηρήσει το δέρμα των υποδημάτων σας, αλλά μπορεί να σκουρείνει τα ανοιχτόχρωμα δέρματα. Το προστατευτικό σπρέι για το δέρμα, παρέχει προστασία από το όλα αυτά και δεν μεταβάλλει το χρώμα των υποδημάτων σας.

 

 

Παπούτσια σουέτ

Τα παπούτσια από σουέτ δείχνουν πολύ καλύτερα όταν είναι βουρτσισμένα. Αν και υπάρχουν ειδικές βούρτσες για σουέτ, μια καθαρή οδοντόβουρτσα λειτουργεί εξίσου καλά.Το ύφασμα σουέτ πρέπει να ψεκαστεί με κατάλληλο σπρέι καθαρισμού για σουέτ παπούτσια.Τα υποδήματα από σουέτ μπορούν να καθαριστούν με μία καθαρή, μαλακή βούρτσα (όπως μια οδοντόβουρτσα), ή μπορείτε να αγοράσετε τα ειδικά καθαριστικά μας για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τη βρωμιά. Αναζωογονήστε τα με ψεκασμό ατμού με ένα σίδερο ατμού από απόσταση 25 εκατοστών περίπου. 

Συμβουλή # 3 Προστατευτικά Σόλας

Προσθέτοντας μια προστατευτική λαστιχένια σόλα επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής των παπουτσιών σας. Κομψή και λεπτή, η προστατευτική λαστιχένια σόλα προστατεύει την εξωτερική σόλα από τη φθορά. Είναι αδιάβροχη και αντιολισθητική και αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του παπουτσιού με δέρματινη σόλα.

Συμβουλή # 4 Χρησιμοποιήστε ένα κόκκαλο παπουτσιών

Να χρησιμοποιείτε πάντα ένα κόκκαλο παπουτσιών για να βάλετε τα παπούτσια σας. Αυτό προστατεύει  το κολάρο της φτέρνας από την άσκοπη φθορά.

 

Συμβουλή # 5 Χρήση καλαποδιών

Γνωρίζατε ότι κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας τα πόδια σας παράγουν πάνω από ¼ φλιτζανιού  υγρασία και μέχρι ½ φλιτζανιού όταν κινήστε;
 Η χρήση καλαποδιών μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των δερμάτινων υποδημάτων σας μέχρι και τρεις φορές από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους.
 
  • τραβούν την υγρασία από τα παπούτσια σας
  • ξαναξυπνούν την φυσική μνήμη της δομής του υποδήματος και αποτρέπουν ρυτίδες και ράγισμα στο δέρμα του υποδήματος
 
Τα αρωματικά καλαπόδια έχουν τρεις βασικές λειτουργίες: 
Χρησιμοποιώντας καθημερινά καλαπόδια διατηρείται το αρχικό σχήμα του υποδήματος και εμποδίζεται η δημιουργία ρωγμών πάνω στο δέρμα του παπουτσιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαρκή πίεση που ασκούν τα καλαπόδια στα τοιχώματα του παπουτσιού.Τα καλαπόδια είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σωστά και εύκολα σε όλα σχεδόν τα στυλ παπουτσιών στην αγορά.
 
Τα πόδια συνήθως ιδρώνουν παράγωντας ένα όγδοο του φλιτζανιού υγρασία κάθε μέρα. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, αυτή η υγρασία απορροφάται σε μόνιμη βάση από τις επενδύσεις των παπουτσιών, μειώνοντας έτσι το χρόνο ζωής τους.
Με την τοποθέτηση των παπουτσιών σας σε καλαπόδια κάθε βράδυ, η υγρασία απορροφάται από το καλαπόδι και ταυτόχρονα το άρωμα του καλαποδιού αποσμεί φυσικά τα παπούτσια σας. 
Οι οσμές των παπουτσιών, αναιρούνται φυσικά με την ισχυρή μυρωδιά του αρωματικού καλαποδιού.

 

Συμβουλή # 6 Αποφύγετε τις πηγές θερμότητας

Κρατάτε πάντα τα παπούτσια μακριά από την απευθείας έκθεση στη ζέστη για να μην ξηράνετε το δέρμα τους. Τα δερμάτινα παπούτσια πρέπει πάντα να στεγνώνουν φυσικά. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η ξήρανση τους κοντά σε φωτιά ή καλοριφέρ. Η υπερθέρμανση θα ψήσει κυριολεκτικά το δέρμα και θα το κάνει σκληρό και εύθραυστο. Η καλύτερη τεχνική είναι το στέγνωμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή # 7 Τσάντες παπουτσιών

Όταν ταξιδεύετε, πρέπει να χρησιμοποιείτε τσάντες παπουτσιών, αυτό θα αποτρέψει τη βρωμιά να έρθει σε επαφή με τα ρούχα σας.